27 Haziran 2012 Çarşamba

Yeni Analar

Selamlar,

Ailemin sağlık problemleri sebebiyle şubat mart nisan mayıs aylarının bir bölümü hastanelerde refakatçi olarak geçti. Allah'a şükür hemen hemen sağlıklarına kavuştular. Bu yüzden arılara yeteri kadar zaman ayıramadık. Kış kayıplarımız az oldu. Bunda sonbaharda organik asitlerle yaptığımz varroa mücadelesi ve kovanlarda kış arısı oluşmasını teşvik etmemizin çok faydası olduğu görüşündeyim. Fakat bu seneki durumlardan kendimce şu sonucu çıkardım: Bizim arılarımızın çoğunluğu belli bir yere kadar geliyor, ondan sonrasına kapasitesi yetmiyor. Bundan dolayı geçen seneden beri damızlık olarak kullanmak amacıyla dışardan hazır yumurtlayan ana alıyoruz. Bu şekilde kendi arılarımızı elimizden geldiğince ıslah edip geliştirmek istiyoruz. Geçen sene Gebze karniyolu almıştık. Bu sene İtalyan arısı almaya karar verdik. Menemen'de bulunan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Bölümü hem kendi yerli ırklarımızı geliştiriyor, hem de İtalyan ırkı üretiyor. Buradan arıcı arkadaşlarla beraber 8 İtalyan ana aldık. 9 mayısta gelen analardan bize düşen 4 adetinden 3 tanesini 4 çıtalık suni bölmelere kabul ettirebildik.


Yukarıdaki video 3 haziran tarihine ait. çıtayı çektiğimde ana geziniyordu, petek gözünü kontrol edip yumurtladı.



 kapalı gözlerin durumu gayet iyi.


10 haziran gibi ilk yavruları çıkmaya başladı. bu fotoğraf 20 hazirana ait. bakıcı arılarının çoğunluğu artık kendi kızları.



Ana arının sağ  tarafında günlük yumurtalar rahatlıkla görülebiliyor.


Hemen zaman kaybetmeden yeni gelen italyanları kullanarak ana arı üretmeye karar verdik.



Sayın Ali Şekerli beyin enjektör yöntemini kullanarak ana arı larvalarını oluşturdum, burdan kendisine çok teşekkür ediyorum. 12 taneden 5 tanesi tuttu. Bir kısmı enjektörden düşmüş. Bu durumda larva alınacak peteğin mümkün olduğunca eski petek olması daha iyi.



Bala çalışan arılarda sırlanmaya başlanan okaliptus balı.

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.